Ελαστικά Αυτοκινήτων: 3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε!

Ελαστικά Αυτοκινήτων: 3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε!

Τα ελαστικά είναι το μοναδικό στοιχείο του αυτοκινήτου σας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα. Αποτελούν βασικό κλειδί για ασφαλή και άνετη οδήγηση και αυτό τα καθιστά ένα από τα σημαντικότερα μέρη του οχήματός σας. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τα ελαστικά αυτοκινήτων λοιπόν τόσο πιο ασφαλή θα είναι και τα χιλιόμετρα που διανύετε. Εδώ λοιπόν θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι οδηγοί σχετικά με τα ελαστικά αυτοκινήτων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ελαστικά αυτοκινήτων:

 1. Η σωστή εποχή για την αλλαγή ελαστικών

  Δεν υπάρχει καταλληλότερη χρονική στιγμή για την αλλαγή ελαστικών αυτοκινήτων πέρα από εκείνη που θα διαπιστωθεί απαραίτητη η αντικατάστασή τους. Η φθορά πέρα από τα επιτρεπτά όρια που ορίζει ο νόμος (βάθος πέλματος τουλάχιστον 1.6mm), οι ζημιές που καθιστούν το ελαστικό μη επισκευάσιμο, σημάδια γήρανσης στα υλικά κατασκευής του, η ανομοιόμορφη φθορά καθώς και η αστάθεια στην οδήγηση αποτελούν βασικούς λόγους να σκεφτείτε σοβαρά την αντικατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας.

  Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι το φθινόπωρο είναι η καταλληλότερη εποχή για αλλαγή ελαστικών. Αυτό προτείνεται για να μην ξεραίνονται από τον καυτό  καλοκαιρινό ήλιο αλλά και για να επιτευχθεί καλύτερη πρόσφυση την περίοδο που τα πρωτοβρόχια δημιουργούν μια επικίνδυνη «γλίτσα» στο οδόστρωμα. Η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, καθώς ακόμα και το καλοκαίρι με στεγνό οδόστρωμα υπάρχει ο κίνδυνος για απώλεια πρόσφυσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ακόμα περισσότερες φθορές στα ήδη ταλαιπωρημένα ελαστικά αυξάνοντας την επικινδυνότητά τους. Η απόφαση για αγορά καινούριων ελαστικών αυτοκινήτων πραγματοποιείται όταν κρίνεται ότι τα υπάρχοντα ελαστικά χρήζουν αντικατάστασης, ανεξαρτήτως εποχής.

 2. Η ετικέτα των ελαστικών αυτοκινήτων

  Από την 1η Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαϊκό νόμο όλα τα ελαστικά που πωλούνται στην Ευρώπη φέρουν μια ειδική ετικέτα που βαθμολογεί τις επιδόσεις του κάθε ελαστικού. Η ετικέτα περιέχει βαθμολογίες σχετικά με τις επιδόσεις του ελαστικού σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου, την ικανότητα πέδησης σε βρεγμένο οδόστρωμα και τα επίπεδα εξωτερικού θορύβου. Ο κάθε κατασκευαστής ή εισαγωγέας έχει την ευθύνη να βαθμολογήσει τα ελαστικά του σύμφωνα με ένα αυστηρό σύστημα δοκιμών. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε εταιρία βαθμολογεί μόνη της τα ελαστικά της.

  Όμως όσο αυστηρό και αν είναι το σύστημα δοκιμών, η βαθμολόγηση δεν παύει να είναι υποκειμενική και όχι αντικειμενική. Παρ’όλα αυτά ο καταναλωτής μόνο κέρδη έχει από την καθιέρωση του νέου νόμου, καθώς η ετικέτα κατευθύνει τις εταιρίες να εξελίσσουν τα ελαστικά των αυτοκινήτων με στόχο την μείωση της κατανάλωσης και της απόστασης πέδησης σε βρεγμένο οδόστρωμα καθώς και την μείωση του θορύβου. Επίσης τον βοήθα να έχει ένα μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στα ελαστικά αυτοκινήτων που καλείται να επιλέξει.

  Τέλος, για τον λόγο ότι η βαθμολογία δεν είναι 100% αντικειμενική ο καταναλωτής πέρα από την ετικέτα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν και την πρόταση ενός εμπείρου ειδικού στα ελαστικά στο εκάστοτε σημείο πώλησης.

 3. H πραγματική ηλικία ενός ελαστικού

  Οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι η ηλικία ενός ελαστικού αναγράφεται πάνω στο ελαστικό δίπλα από την ένδειξη DOT. Ο αριθμός DOT καθιερώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ με σκοπό τη διευκόλυνση του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων με τη χρήση κωδικών που ταυτοποιούν τον ακριβή χρόνο παραγωγής των ελαστικών αυτοκινήτων.

  Ο κωδικός DOT αποτελείται από 4 ψηφία που δείχνουν την εβδομάδα και το έτος κατασκευής. Για παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα τα ψηφία 3909 υποδηλώνουν την 39η εβδομάδα του έτους 2009.

  Η ημερομηνία παραγωγής από μόνη της όμως δεν προσδιορίζει την πραγματική ηλικία των ελαστικών. Οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στη γήρανση των ελαστικών.

  Επίσης, σύμφωνα με την Michelin, η γήρανση ενός καινούριου ελαστικού omg onion ссылка που βρίσκεται αποθηκευμένο στις κατάλληλες συνθήκες για ενα χρόνο είναι ακριβώς η ίδια σαν να είχε χρησιμοποιηθεί για τρεις εβδομάδες σε ένα αυτοκίνητο που μετακινούνταν.

  Τέλος η πραγματική διάρκεια ζωής των ελαστικών αυτοκινήτων είναι 10 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους, εφόσον αυτά δεν έχουν ξεπεράσει το όριο νόμιμης φθοράς. Σε κάθε περίπτωση μετά από τα πέντε χρόνια πρέπει να πραγματοποιείτε τακτικό έλεγχο στα ελαστικά σας.

 4. Η πίεση των ελαστικών

  Η πίεση των ελαστικών αυτοκινήτων πρέπει να ελέγχεται μία φορά τον μήνα και πάντα όταν τα ελαστικά είναι κρύα.

  Η κατάλληλη πίεση είναι αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου (αναγράφεται σε αυτοκόλλητα κοντά στις τάπες βενζίνης, στο πλαίσιο, στο manual κ.α.).

  Η πίεση που αναγράφεται στο πλαϊνό μέρος του ελαστικού δεν είναι προτεινόμενη πίεση, αλλά η μέγιστη πίεση που αντέχει! Επίσης πρέπει να φροντίζετε για τη σωστή πίεση ανάλογα με το φορτίο του αυτοκινήτου.

  • Στα παραφουσκωμένα ελαστικά, το πέλμα δεν πατά ολόκληρο στο οδόστρωμα και επηρεάζει το φρενάρισμα.
  • Στα ξεφούσκωτα ελαστικά αυτοκινήτων, δημιουργείται μία καμάρα που καταπονεί τα πλαϊνά και τον σκελετό των ελαστικών, επιβαρύνει την κατανάλωση και υπερθερμαίνει την γόμα μειώνοντας τις επιδόσεις των ελαστικών σας.

  Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές αρχές για τη λήψη απόφασης στην αγορά ελαστικών, την επιλογή της καταλληλότερης μάρκας και τύπου καθώς και τη συντήρηση των ελαστικών. Θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη έτσι ώστε να πετύχει ο οδηγός το καλύτερο αποτέλεσμα από άποψη επιδόσεων και ασφάλειας.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button