Ευθυγράμμιση: Κάθε πότε χρειάζεται;

Ευθυγράμμιση: Κάθε πότε χρειάζεται;

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί κάθε πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται το όχημά σας ευθυγράμμιση;

Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να διαλευκάνει το πότε ένα όχημα χρειάζεται ευθυγράμμιση και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, τα οφέλη της σωστής ευθυγράμμισης του αυτοκινήτου σας και τέλος, τη διαφορά της με την ζυγοστάθμιση που μπερδεύουν οι περισσότεροι οδηγοί.

 

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η ευθυγράμμιση και η ζυγοστάθμιση είναι δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες. Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης, ή της γεωμετρίας του οχήματος, ορίζεται ως η διαδικασία της ρύθμισης των γωνιών των τροχών ώστε να τους επαναφέρουμε στη θέση που ορίζει ο κατασκευαστής. Αντίθετα, η ζυγοστάθμιση ενός ελαστικού επιτρέπει στον τροχό να περιστρέφεται χωρίς να προκαλεί κραδασμούς στο όχημα.

Η σωστή ευθυγράμμιση τον τροχών του οχήματός σας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ασφαλή και οικονομική οδήγηση. Η απορρύθμιση ή η εσφαλμένη ρύθμιση της γεωμετρίας του αυτοκινήτου σας μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλειά σας καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για παρεκκλίσεις και τράβηγμα του τιμονιού αλλά και για την τσέπη σας, αφού η ανομοιόμορφη και πρόωρη φθορά των ελαστικών σας μαζί με την αυξημένη κατανάλωση καυσίμου είναι δεδομένη.

Η ευθυγράμμιση είναι μια απλή αλλά και ταυτόχρονα σημαντική ρύθμιση καθώς δεν πρέπει να ρισκάρουμε όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας, αλλά ούτε να σπαταλούμε άσκοπα λεφτά σε μια εποχή όπου οι τιμές στα ελαστικά αυτοκινήτων και των καυσίμων παραμένουν υψηλές, ενώ το εισόδημα μας και η αγοραστική μας δύναμη μειώνονται δραστικά.

Οφέλη Ευθυγράμμισης

 

✔️   Καλύτερο κράτημα δρόμου

✔️   Προστασία στα ελαστικά αυτοκινήτων από ανομοιόμορφη και γρήγορη φθορά

✔️   Εξοικονόμηση στα καύσιμα

efthigrammisi, ευθυγράμμιση, euthugramisi, efthygrammish, ethigrammisi elastika aftokinitwn, ευθυγραμμιση ελαστικα αυτοκινητων

Ενδείξεις ανάγκης για ευθυγράμμιση

Οι ενδείξεις ότι τα όχημά σας χρειάζεται ευθυγράμμιση σε πολλές περιπτώσεις είναι εμφανής, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι ευκολά αντιληπτή η απορρύθμιση. Σύμφωνα με την Michelin ο οδηγός πρέπει να ελέγχει το όχημά του στις εξής περιπτώσεις:

 • Όταν το όχημα χτυπήσει πάνω σε πεζοδρόμιο ή προσκρούσει σε κάποια λακκούβα.
 • Όταν τα ελαστικά σας φθείρονται ανώμαλα ή κατά τρόπο ανομοιόμορφο.
 • Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τράβηγμα τιμονιού ή στην συμπεριφορά του οχήματος
 • Όταν το τιμόνι σας δεν επανέρχεται εύκολα μετά από μια στροφή ή είναι σε θέση στροφής ενώ εσείς πηγαίνετε ευθεία.
 • Όταν αγοράζετε ένα καινούργιο σετ ελαστικών και θέλετε να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Όταν αντικαθιστάτε ένα στοιχείο ανάρτησης ή διεύθυνσης

Διαφορές Γωνίας Σύγκλισης και Κάμπερ

Η ευθυγράμμιση αναλύεται στη γωνία σύγκλισης και στη γωνία κάμπερ.

 1. Σύγκλιση

  Αν οι τροχοί συγκλίνουν πολύ προς το κέντρο του αυτοκινήτου στο εμπρός μέρος, αυξάνεται η κατανάλωση και μειώνεται η δύναμη που παράγει το μοτέρ. Αντίθετα αν αποκλίνουν στο εμπρός μέρος, η τροχιά του αυτοκινήτου επηρεάζεται από τις ανωμαλίες του δρόμου και η οδήγηση γίνεται κουραστική. Και στις δύο περιπτώσεις οι τροχοί διαγράφουν μια τροχιά διαφορετική από την ιδανική που ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής, φορτίζοντας υπερβολικά του άξονες και  φθείροντας τα ελαστικά των αυτοκινήτων.

 2. Κάμπερ

  Η γωνία κάμπερ προσδιορίζει πόσο κάθετοι είναι οι τροχοί με το επίπεδο του δρόμου. Με αρνητική γωνία κάμπερ το λάστιχο πατά  περισσότερο με το εσωτερικό του πέλματός του, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται και να φθείρεται υπερβολικά. Με θετική γωνία κάμπερ τα λάστιχα πατούν περισσότερο με το εξωτερικό του πέλματός τους, μειώνοντας την πρόσφυση και καταπονώντας την ανάρτηση. Ιδανικά, η γωνία κάμπερ είναι ελαφρώς αρνητική και καθορίζεται από τον κατασκευαστή και το είδος του αυτοκινήτου, για βέλτιστο κράτημα, αίσθηση και επαναφορά του τιμονιού.

efthigrammisi, ευθυγράμμιση, euthugramisi, efthygrammish, ethigrammisi elastika aftokinitwn, ευθυγραμμιση ελαστικα αυτοκινητων

Ο έλεγχος και η ευθυγράμμιση των τροχών χρειάζεται να γίνεται κάθε 10.000 km ή μια φορά το χρόνο. Επειδή όμως στην Ελλάδα, οι λακκούβες και οι έντονες ανωμαλίες του οδοστρώματος είναι συχνό φαινόμενο, ο έλεγχος κάθε έξι μήνες δεν θα ήταν υπερβολή. Φροντίστε λοιπόν το όχημα σας να περνάει από τακτικό έλεγχο, έτσι ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα και πάνω από όλα να αισθάνεστε ασφαλείς!

Βλάβες που Επηρεάζουν την Ευθυγράμμιση

Κατά την διάρκεια της ευθυγράμμισης, ο τεχνικός εκτός από την ρύθμιση των παραπάνω γωνιών, πρέπει να  ελέγξει σχολαστικά όλα τα μέρη του συστήματος διεύθυνσης για περαιτέρω βλάβες, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παρεκκλίσεις της πορείας του οχήματος οφείλονται σε κάποια σοβαρότερη βλάβη. Οι πιο συνηθισμένες βλάβες οι οποίες επηρεάζουν την ευθυγράμμιση είναι οι εξής:

 • Φθορά στο μπαλάκι ψαλιδιού: Αυτό το εξάρτημα συνδέει το ψαλίδι με το άκρο. Αν κοπεί ή αλλοιωθεί δημιουργεί κενά (τζόγος ) ανάμεσα στο άκρο και το ψαλίδι, με αποτέλεσμα ο τροχός που συνδέεται στο άκρο να χάνει την ευθυγράμμισή του.
 • Φθορά στο ακρόμπαρο: Το ακρόμπαρο είναι ουσιαστικά зеркало omgomg ссылка αυτό που γεφυρώνει τις πλήμνες των εμπρός τροχών με το σύστημα διεύθυνσης. Ανάλογα με την περιστροφή του τιμονιού, η κρεμαγιέρα μετακινείται δεξιά ή αριστερά και τα ακρόμπαρα στρίβουν ανάλογα τον κάθε ένα από τους εμπρός τροχούς. Αν έχει σημαντική φθορά, δηλαδή έχει κοπεί το λάστιχο του, θα έχουμε πάλι κενό (τζόγο) με αποτέλεσμα ο τροχός να χάνει την ευθυγράμμισή του.
 • Φθορές στα silent blocks ψαλιδιών: Είναι λαστιχένιοι σύνδεσμοι που ενώνουν τα ψαλίδια στο αμάξωμα. Αν έχουν κοπεί, το ψαλίδι θα έχει επίσης κενά (τζόγο ) με αποτέλεσμα να έχει κενά και το άκρο με τον τροχό που είναι συνδεμένα με αυτό. Συνεπώς, ο τροχός χάνει την ευθυγράμμισή του.
 • Χαλασμένη ανάρτηση: Ακόμη ένα σημείο που επηρεάζει την ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου. Η ανάρτηση ενώνει το άκρο με το αμάξωμα, ενώ η δουλειά της είναι να απορροφά τους κραδασμούς του οδοστρώματος και να μεταδίδει όσο το δυνατόν λιγότερους στα υπόλοιπα μέρη και κατ’ επέκταση στην καμπίνα των επιβατών. Αν έχουμε σημαντική φθορά στο αμορτισέρ (π.χ. σπασμένο καλάμι ), όχι μόνο θα νιώθουμε πολύ έντονα τους κραδασμούς κατά την οδήγηση αλλά θα έχουμε και πρόβλημα με την ευστάθεια του οχήματος (θα αποκλίνει από την πορεία του). Ένας αξιόπιστος τρόπος να μετρήσουμε την κατάσταση των αμορτισέρ και να βγάλουμε έγκυρα συμπεράσματα, είναι να ελεγχθεί το όχημα σε μία γραμμή ΚΤΕΟ, η οποία διαθέτει αμορτισερόμετρο.
 • Φθορές στο σκελετό του ελαστικού: Ένα ελαστικό με στραβό σκελετό, εκτός από το γεγονός ότι δημιουργεί κραδασμούς, επηρεάζει την απόκριση του τιμονιού και έχει ως αποτέλεσμα να «τραβάει» το όχημα προς μια κατεύθυνση.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button