9 Σημάδια ότι τα Φρένα & Αναρτήσεις έχουν πρόβλημα!

9 Σημάδια ότι τα Φρένα & Αναρτήσεις έχουν πρόβλημα!
 • Εσείς γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκονται η πέδηση και η ανάρτηση του αυτοκινήτου σας;
 • Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε έλεγχος στα φρένα και τα αμορτισέρ του οχήματός σας και σε ποια σημεία πραγματοποιείται;
 • Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν όταν το όχημά σας κυκλοφορεί με αμορτισέρ που βρίσκονται σε κακή κατάσταση;
 • Τι γίνεται στην περίπτωση που το σύστημα πέδησης είναι ελαττωματικό;

Αυτά τα ερωτήματα δεν απασχολούν συχνά τον οδηγό, μιας και προβλήματα σε πέδηση και ανάρτηση δεν εμφανίζονται κάθε μέρα, όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την απάντηση. Τα προβλήματα αυτά είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί έγκαιρα ο οδηγός στο αρχικό τους στάδιο και η πρόληψη είναι η μόνη σίγουρη λύση.

Τα φρένα αποτελούν βασικό εξάρτημα για την ασφάλειά σας.

Η ασφάλεια στη μετακίνησή σας εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση των φρένων του αυτοκινήτου σας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να βρίσκονται πάντα σε άριστη κατάσταση. Δεδομένου ότι κάθε πάτημα στο μεσαίο πεντάλ αυξάνει τη φθορά των συστήματος πέδησης, πρέπει να γνωρίζετε τις διάφορες ενδείξεις που προειδοποιούν για προβλήματα στα φρένα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σας.

Βασικές ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα πέδησης:
 • Το αυτοκίνητο φρενάρει κανονικά, αλλά όσο πιέζετε το πεντάλ αυτό υποχωρεί.
 • Αν το χειρόφρενο εξαντλεί όλη τη διαδρομή του και δεν «κρατάει» το αυτοκίνητο.
 • Όταν πιέζετε το φρένο, το πεντάλ είναι σκληρό και θυμίζει στην αίσθηση ξύλο.
 • Όταν ανάβει η λυχνία των φρένων.
 • Τα φρένα ανταποκρίνονται στην πίεση, αλλά το πεντάλ κατεβαίνει περισσότερο από το κανονικό.
 • Το τιμόνι τρέμει όταν πατάτε φρένο.

Όλα τα παραπάνω κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αποτελούν μια προειδοποίηση  ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο σύστημα πέδησης. Πέρα από τις ενδείξεις όμως υπάρχει ένας σύντομος και οικονομικός τρόπος έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και δεν είναι άλλος από το να έλεγχο του οχήματός μας σε ένα φρενόμετρο. Με αυτό το μηχάνημα μπορούμε να δούμε άμεσα σε τι κατάσταση είναι το σύστημα πέδησης και να κάνουμε πιο εύστοχα προβλέψεις για το που βρίσκεται η βλάβη αλλά και για την έκτασή της. Φρενόμετρο έχει κάθε εξουσιοδοτημένη Γραμμή ΚΤΕΟ αλλά και πολλά εξειδικευμένα συνεργεία.

frenometro φρενόμετρο troxonet ελαστικα φρενο

Χαρακτηριστικά φρενόμετρου

Το φρενόμετρο χρησιμοποιείται για διάγνωση και μέτρηση της πίεσης και της κατανομής των φρένων καθώς και για τον έλεγχο του χειρόφρενου.

Το φρενόμετρο της γραμμής ελέγχου αποτελείται από δύο ζεύγη περιστρεφόμενων κυλίνδρων, ένα ζεύγος για κάθε τροχό του ιδίου άξονα. Οι κύλινδροι έχουν ειδική επικάλυψη στην εξωτερική τους επιφάνεια ώστε να είναι αυξημένος ο συντελεστής τριβής μεταξύ του πέλματος του ελαστικού των τροχών και του κυλίνδρου ακόμη και στην περίπτωση μέτρησης με βρεγμένους τροχούς.

Το φρενόμετρο επίσης έχει τη δυνατότητα μέτρησης των πιέσεων του πεπιεσμένου αέρα στους κυλίνδρους πέδησης των τροχών, καθώς και της μεγίστης πίεσης του κυκλώματος πέδησης. Τέλος, το φρενόμετρο διαθέτει τη δυνατότητα μέτρησης του βάρους κάθε άξονα του ελεγχόμενου οχήματος ώστε να υπολογίζεται με ακρίβεια ο συντελεστής πέδησης του οχήματος.frenometro φρενόμετρο troxonet ελαστικα φρενο

Με λίγα λόγια το φρενόμετρο μετρά:
 1. Τις δυνάμεις πέδησης της πέδης πορείας (ποδόφρενο) των τροχών όλων των αξόνων του οχήματος.
 2. Την επί τοις % διαφορά των δυνάμεων πέδησης των τροχών του ιδίου άξονα (μονόπλευρο φρενάρισμα).
 3. Τις δυνάμεις πέδησης της πέδης στάθμευσης (χειρόφρενο).
 4. Το συντελεστή πέδησης επί τοις % της πέδης πορείας (ποδόφρενο).
 5. Το συντελεστή πέδησης επί τοις % της πέδης στάθμευσης (χειρόφρενο).

Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι μια τέτοια μέτρηση θεωρείται απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο) και σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις βλάβης. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της βλάβης που μας προσφέρει η υπηρεσία του φρενόμετρου, είναι πολύ σημαντικές για την ασφάλεια αλλά και για τη τσέπη μας, καθώς με άμεση διαπίστωση του προβλήματος εξοικονομούμε χρήματα από σοβαρότερες βλάβες που θα προέκυπταν στο μέλλον αν δεν προχωρούσαμε έγκαιρα στην επισκευή της υπάρχουσας βλάβης.

Αμορτισέρ: Ενδείξεις Προβλημάτων & Αντιμετώπιση

Οι αναρτήσεις είναι βασικός παράγοντας για ασφαλή και άνετη οδήγηση.

Εκτός από το φρενόμετρο, του οποίου τις ιδιότητες αναλύσαμε παραπάνω, υπάρχει και ανάλογο μηχάνημα μέτρησης των αμορτισέρ, το οποίο λέγεται αμορτισερόμετρο και βοηθάει και αυτό στη διάγνωση και την πρόληψη βλαβών στο σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου. Ας δούμε όμως αναλυτικά μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το σύστημα ανάρτησης:

Σημαντικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου έχουν οι αναρτήσεις των αυτοκινήτων. Η ανάρτηση επηρεάζει το φρενάρισμα και το κράτημα του αυτοκινήτου στον δρόμο, οπότε αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας, αλλά και συντελεστή άνεσης. Πολλοί οδηγοί όμως δεν έχουν επίγνωση της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να μη φροντίζουν για τη συντήρησή τους.

Το σύστημα ανάρτησης αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία:

 1. Τα ελαστικά των αυτοκινήτων. Τα ελαστικά έρχονται σε άμεση επαφή με το δρόμο και με το πάχος της γόμας τους, καθώς και τον αέρα που βρίσκεται μέσα τους απορροφούν τους κραδασμούς από μια ανισόπεδη άσφαλτο.
 2. Τα ελατήρια της ανάρτησης. Τα ελατήρια συγκρατούν από μόνα τους το βάρος του αυτοκινήτου και «αναχαιτίζουν» ένα μεγάλο μέρος της κλίσης.
 3. Τα αμορτισέρ. Ο ρόλος τους είναι να απορροφούν και να φρενάρουν την ταλάντωση των ελατηρίων, διασφαλίζοντας την καλύτερη επαφή του λάστιχου με το δρόμο.
Πως φθείρονται τα αμορτισέρ;

Τα αμορτισέρ φθείρονται προοδευτικά με τη διάνυση των χιλιομέτρων, με μια φθορά που δεν είναι ορατή εξωτερικά, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα ελαστικά των αυτοκινήτων. Μόνο μια διαρροή θα μπορούσε να σας προειδοποιήσει. Και εδώ βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος, καθώς ο οδηγός είναι δύσκολο να αντιληφθεί μόνος του πως χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

amortiser αμορτισερ ελαστικα elastika troxonetΜερικές ενδείξεις όμως μπορούν να μας προειδοποιήσουν για τυχόν βλάβες στα αμορτισέρ και είναι οι εξής:

Ενδείξεις ότι τα αμορτισέρ έχουν πρόβλημα:
 • Το αυτοκίνητο βουτάει στο φρενάρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσταση ακινητοποίησης μακραίνει σημαντικά.
 • Η απόκριση του τιμονιού δεν είναι άμεση, το αυτοκίνητο παίρνει μεγάλη κλίση στις στροφές σε σημείο που επηρεάζεται το κράτημα, ενώ η συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι πολύ ευαίσθητη σε βροχή και σε δρόμο με ανωμαλίες.
 • Το αυτοκίνητο παρουσιάζει αστάθεια και σκαμπανεβάσματα, αφού περάσει από μια ανωμαλία, επηρεάζοντας την ευστάθεια και την άνετη κύλιση.

Το αμορτισερόμετρο μας δίνει την δυνατότητα να υπολογίσουμε το υπόλοιπο ζωής ενός αμορτισέρ.

Εάν υπάρχει κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις, καλό θα ήταν να μετρήσετε το σύστημα της ανάρτησης του οχήματός σας σε ένα αμορτισερόμετρο.

Το αμορτισερόμετρο μετράει το βάρος του αυτοκινήτου και στη συνέχεια με μια ταλάντωση που δημιουργεί στο αυτοκίνητο ελέγχει τη σωστή λειτουργία του κάθε αμορτισέρ ξεχωριστά, αλλά και συνολικά ανά άξονα.

Το αμορτισερόμετρο αποτελεί ένα γρήγορο και οικονομικό τρόπο μέτρησης της κατάστασης των αμορτισέρ και βοηθάει στην διάγνωση τυχόν βλαβών. Εάν διαπιστωθεί βλάβη καλό είναι να προβείτε σε αντικατάσταση των αμορτισέρ του οχήματός σας. Η μέτρηση του συστήματος της ανάρτησης πραγματοποιείται σε κάθε εξουσιοδοτημένη Γραμμή ΚΤΕΟ αλλά και σε εξειδικευμένα συνεργεία. Το συνιστάμενο χρονικό διάστημα για έλεγχο είναι μία φορά το χρόνο ή κάθε 15.000-20,000 χιλιόμετρα.

Βασικές ερωτήσεις σχετικά με την αντικατάσταση των αμορτισέρ:
 • Μπορώ να αλλάξω ένα μόνο αμορτισέρ;

ΟΧΙ. Αντίθετα συνιστούμε να αλλάζετε και τα τέσσερα ή τουλάχιστον σε ζεύγη (ανά άξονα), ανάλογα με την φθορά τους.

 • Είμαι υποχρεωμένος να βάλω τα ίδια αμορτισέρ με του κατασκευαστή;

ΟΧΙ. Βασική προϋπόθεση είναι όμως τα καινούργια αμορτισέρ να πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές  που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.

 • Χρειάζεται να ελέγξω κάποια σημεία ύστερα από την αλλαγή των αμορτισέρ;

ΝΑΙ. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνετε ευθυγράμμιση.

Το φρενόμετρο και το αμορτισερόμετρο μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση βασικών συστημάτων του αυτοκινήτου, όπως η πέδηση και η ανάρτηση και βοηθούν τους μηχανικούς στη διάγνωση τυχόν βλαβών στο αυτοκίνητο, αλλά και τους οδηγούς ως μέσο πρόληψης μελλοντικών ζημιών. Αποτελούν το αρχικό στάδιο της εξέτασης του οχήματός σας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την εξέταση από ένα εξειδικευμένο και έμπειρο τεχνικό.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button