Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψετε για ελαστικά;

Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψετε για ελαστικά;

Στην εποχή μας, η αγορά σχετικά με τα ελαστικά αυτοκινήτων χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλία σε μάρκες, ποιότητα και τιμές. Όταν ψάχνουμε ελαστικά για το αυτοκίνητό μας πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε σίγουροι πως οι διαστάσεις του ελαστικού που αναζητούμε είναι ίδιες με αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος και έπειτα να συγκρίνουμε χαρακτηριστικά και τιμές.

elastika aftokinitwn, ελαστικα αυτοκινητων, φθηνα ελαστικα, ελαστικα πατρα, elastika patra, timh elastikwn, τιμη ελαστικα

Επιλέγουμε τη σωστή διάσταση. Όχι την πιο φθηνή!

Πριν ξεκινήσουμε την έρευνα αγοράς, πρέπει να διαβάσουμε με  προσοχή το πλευρό του ελαστικού που ήδη έχουμε, στο οποίο αναγράφονται οι διαστάσεις του, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς  αυτές που προτείνονται από τον κατασκευαστή. Στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε τα αντίστοιχα ελαστικά για την αντικατάσταση, ώστε να είμαστε σίγουροι για την καταλληλότητά τους. Οι διαστάσεις στα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας , καθώς μια λάθος τιμή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή στο “βήμα” του αυτοκινήτου και να προκαλέσει αστάθεια στην οδήγηση,  επιπλέον καταπόνηση του κινητήρα και τέλος μεγαλύτερη κατανάλωση καύσιμου.

Επομένως διαστάσεις οι οποίες δεν ταυτίζονται 100% με αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, ακόμα και αν είναι κατά πολύ φθηνότερες, διότι τα χρήματα που γλιτώνει ο οδηγός σε τέτοιες περιπτώσεις τα πληρώνει πολλαπλάσια σε καύσιμα και λοιπές βλάβες που ενδέχεται να προκύψουν από την χρήση λάθος τύπου ελαστικών. Τέλος, όταν διακυβεύεται  η ασφάλεια μας, δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις.

Όσο μειώνεται η τιμή, μειώνονται και οι επιδόσεις.

Όσο αναφορά τα χαρακτηριστικά και τις τιμές, υπάρχουν άπειρες επιλογές στην αγορά, τόσο σε φθηνά ελαστικά και μάρκες (low budget), όσο και σε επώνυμα ελαστικά με λιγότερο (middle class) ή περισσότερο premium χαρακτήρα και απόδοση.

Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία των ελαστικών έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη και ο ανταγωνισμός ωφελεί τον καταναλωτή. Αυτό που χρειάζεται είναι έρευνα, σωστή πληροφόρηση και όχι τυχαία επιλογή. Τα ελαστικά πρέπει  να επιλέγονται με βάση την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών και μετά με την οικονομική δυνατότητα του οδηγού. Η τιμή δεν πρέπει να  είναι ο βασικός παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην τελική μας απόφαση.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ελαστικά αυτοκινήτων από μια low budget εταιρεία, κοστίζουν ακόμα και 200 ευρώ φθηνότερα από αυτά που λανσάρει μια γνωστή εταιρεία.

Τι γίνεται όμως αν χρειαστεί να αλλάξουμε ελαστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω πρόωρης φθοράς και μειωμένης απόδοσης; Τι γίνεται σε περίπτωση που τα περιορισμένων δυνατοτήτων χαρακτηριστικά του φτηνού ελαστικού δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε μια δύσκολη στιγμή και γίνει ατύχημα, που ίσως να είχε αποφευχθεί με ένα ακριβότερο σετ premium ελαστικών;

Οι ειδικοί στα ελαστικά αυτοκινήτων προτείνουν να επιλέγουμε ανάμεσα σε premium ή middle class ελαστικά αυτοκινήτων, τα οποία προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια από τα low budget ελαστικά. Τα middle class ελαστικά υστερούν λίγο τεχνολογικά σε σχέση με τα premium, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε απόδοση και ασφάλεια όταν τα συγκρίνουμε με αυτά της premium κατηγορίας. Το ίδιο όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει με τα αμφιβόλου ποιότητας ελαστικά της low budget κατηγορίας.

Μακροπρόθεσμα η εξοικονόμηση καυσίμων που προσφέρουν τα premium ελαστικά αποσβένει έως και το 100% της αξίας των ελαστικών!

Σύμφωνα με έρευνες της LanXess για λογαριασμό της Goodyear και Dunlop, με premium ελαστικά, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 100 ευρώ το χρόνο σε καύσιμα σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες φθηνότερων ελαστικών . Επομένως μακροπρόθεσμα, στα premium ελαστικά, υπάρχει απόσβεση όχι μόνο της διαφοράς τους στην τιμή από κατώτερης κατηγορίας ελαστικών αλλά και το 100% της αρχικής τους αξίας σε ορισμένες περιπτώσεις.elastika aftokinitwn, ελαστικα αυτοκινητων, φθηνα ελαστικα, ελαστικα πατρα, elastika patra, timh elastikwn, τιμη ελαστικα

 

Λαμβάνουμε πάντα υπόψιν την χρήση για την οποία προορίζεται το όχημά μας.

Το τι ελαστικό χρειάζεται ο καθένας στο αυτοκίνητό του, είναι μια ερώτηση που δεν απαντιέται εύκολα. Σίγουρα όμως η απάντηση δεν είναι ούτε και «το ακριβότερο». Η χρήση και το στιλ οδήγησης όπως είπαμε και παραπάνω πρέπει να είναι οι βασικοί παράγοντες στην επιλογή των ελαστικών.

Είναι προφανές, πως ένα συμβατικό αυτοκίνητο πόλης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί ελαστικά υπερύψηλων επιδόσεων που σαφώς θα κοστίζουν πολύ ακριβότερα. Επίσης ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από ήπιες καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζεται ποτέ να χρησιμοποιήσει χειμερινά ελαστικά που κοστίζουν επίσης πολύ ακριβότερα.

Ειδικά κριτήρια για την επιλογή ελαστικών για κυκλοφορία στην πόλη, είναι:

  • Η απόσταση του φρεναρίσματος
  • Η χιλιομετρική απόδοση
  • Η εξοικονόμηση καυσίμων
  • Η πίεση των ελαστικών

Αντίστοιχα σε κύριους δρόμους ή αυτοκινητόδρομους, κριτήρια είναι η απόσταση φρεναρίσματος σε υψηλές ταχύτητες, η άνεση και το κράτημα στο δρόμο.

Eν κατακλείδι, οι διαστάσεις, η χρήση του οχήματος και οι απαιτήσεις που έχουμε από τα ελαστικά μας πρέπει να είναι οι βασικότεροι παράγοντες  που καθορίζουν την επιλογή των ελαστικών και μετά η οικονομική μας δυνατότητα. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται ενδελεχή έρευνα και σωστή πληροφόρηση, έτσι ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο ελαστικό σύμφωνα με τις ανάγκες μας, το οποίο θα μας προσφέρει μέγιστη ασφάλεια, χωρίς όμως να έχουμε ξοδέψει άσκοπα χρήματα.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now Button