Ανοδίωση

Ανοδίωση

Η ανοδίωση, αν και είναι ένα καινούριο εγχείρημα για την επιχείρησή μας, αποτελεί το νέο μας πάθος. Η δίψα για εξέλιξη και εξειδίκευση σε αυτή την νέα για εμάς τεχνική καθώς και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός μας, υπερτερούν της μικρής εμπειρίας μας στο χώρο και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε τέλεια οπτικά και ποιοτικά αποτελέσματα.

Η ανοδίωση είναι μία ηλεκτροχημική διεργασία για την επεξεργασία της επιφάνειας του αλουμινίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διεργασίας, δημιουργείται μία στοιβάδα οξειδίου του αλουμινίου το οποίο βελτιώνει την αντοχή και την εμφάνισή του. Η διεργασία της ανοδίωσης αποτελείται από τέσσερα βασικά στάδια:

  1. Την προεργασία του αλουμινίου. Οι επιφάνειες που πρόκειται να ανοδιωθούν υποβάλλονται, συνήθως, σε μηχανικές ή και σε χημικές επεξεργασίες λείανσης με κατάλληλα λειαντικά ή χημικά μέσα. Σκοπός αυτής της επεξεργασίας είναι να δώσει στην επιφάνεια γυαλιστερή ή ματ εμφάνιση. Στην συνέχεια, τα τεμάχια αλουμινίου υφίστανται επεξεργασία απολάδωσης σε καυστική σόδα.
  2. Την ανοδίωση. Η διαδικασία γίνεται με ηλεκτρόλυση (διοχέτευση συνεχούς ρεύματος), σε μπάνιο θειικού οξέος, κάτω από αυστηρές συνθήκες ελέγχου των χημικών συστατικών, της θερμοκρασίας, της πυκνότητας του ρεύματος κτλ. Αποτέλεσμα της ηλεκτρόλυσης είναι η -με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο- οξείδωση της επιφάνειας του αλουμινίου. Το ανοδικό επίστρωμα είναι διαφανές και πορώδες.
  3. Το χρωματισμό σε περίπτωση που απαιτείται. Το έγχρωμο ανοδιωμένο αλουμίνιο επιτυγχάνεται με την εναπόθεση έγχρωμων στοιχείων στους πόρους του ανοδικού επιστρώματος (ηλεκτρολυτικός χρωματισμός) και γίνεται μετά την φάση της ανοδίωσης και πριν τη φάση του σφραγίσματος. Ανάλογα με τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται και το χρονικό διάστημα της παραμονής του ανοδιωμένου αντικειμένου στα στοιχεία αυτά, προκύπτει ο χρωματισμός της επιφάνειας.
  4. Το σφράγισμα. Το σφράγισμα των πόρων αποτελεί μία από τις βασικότερες διεργασίες προκειμένου να εξασφαλισθεί η σωστή προστασία του αλουμινίου. Όπως αναφέρθηκε πριν, το ανοδικό επίστρωμα παρουσιάζει πόρους. Στα σημεία των πόρων, το πάχος της ανοδίωσης είναι πολύ μικρό (2-3 μικρά), και η προστασία στα σημεία αυτά είναι ασθενής. Με την διαδικασία του σφραγίσματος ενυδατώνεται το οξείδιο του αλουμινίου και με τη επερχόμενη διόγκωσή του κλείνουν (σφραγίζονται) οι πόροι. Επιπλέον, στην περίπτωση που έχει προηγηθεί η διαδικασία του ηλεκτρολυτικού χρωματισμού, οι χρωστικές ύλες εγκλωβίζονται μέσα στους πόρους και εξασφαλίζεται έτσι η σταθερότητα του χρώματος στον χρόνο.

Η ανοδίωση δύσκολα συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλη επιφανειακή κατεργασία του αλουμινίου διότι τα προϊόντα μετά την ανοδίωση αποκτούν ιδιαίτερη αντοχή και πέραν της μεταλλικής τους εμφάνισης καθίστανται ιδανικά για χρήση σε επιβαρυμένο περιβάλλον. Είναι η πλέον καταλληλότερη μέθοδος για χρωματισμού αλουμινένιων εξαρτημάτων μοτοσυκλετών, τα οποία πρέπει να έχουν μικρό πάχος αλλά και μέγιστη αντοχή.

Call Now Button