Επιμετάλλωση

Τι είναι η επιμετάλλωση;

Επιμετάλλωση είναι η επικάλυψη της επιφάνειας ενός μεταλλικού αντικειμένου με κάποιο άλλο μέταλλο για περισσότερη αντοχή στη διάβρωση ή και για λόγους αισθητικούς. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί σήμερα η βιομηχανία για την επιμετάλλωση των αντικειμένων, λέγεται ηλεκτρόλυση. Είναι μία ευρύτατα χρησιμοποιούμενη τεχνική στην βιομηχανία των μετάλλων. Η επιχείρησή μας παρέχει 3 τύπους επιμεταλλώσεων, οι οποίες είναι η επιχάλκωση, η επινικέλωση και η επιχρωμίωση. Στην ουσία είναι επικάλυψη ενός μεταλλικού αντικειμένου με ένα λεπτό στρώμα ενός άλλου μετάλλου. Το μέταλλο που επικάθεται επιφανειακά, καλύπτει κάποιες ανεπιθύμητες ιδιότητες του αντικειμένου που καλύπτεται. Τα μέταλλα επικάλυψης, είναι το νικέλιο, το χρώμιο και ο χαλκός, αντίστοιχα. Η επιμετάλλωση  επιτυγχάνεται με εμβάπτιση του μετάλλου σε λουτρό με ηλεκτρόλυση σε υδατικό διάλυμα του μετάλλου επικάλυψης της επιλογής μας.

Για την σωστή επιμετάλλωση προηγείται βαθύς καθαρισμός των επιφανειών, αφαίρεση σκουριάς, χρωμάτων, λαδιών και κάθε μορφής ρύπου. Αυτό γίνεται με χημικά και μηχανικά μέσα. Στη συνέχεια τα μέταλλα τρίβονται και λειαίνονται μέχρι να αποκτήσουν στιλπνή και ομαλή επιφάνεια και “γυαλίζονται” στη συνέχεια με ειδικές βούρτσες.

Η επιμετάλλωση περιλαμβάνει 3 βασικά στάδια:

  1. Την επιχάλκωση (χάλκωμα – κοκκινωπό χρώμα) κυρίως στα σιδερένια αντικείμενα καθώς επίσης και στα αντιμόνια και αλουμίνια. Αποτελεί την βάση για τις επόμενες επιμεταλλώσεις. Η επιχάλκωση εμποδίζει την διάβρωση και την οξείδωση να προσβάλλουν το μέταλλο, και αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω επεξεργασία και τη σωστή επιμετάλλωση των αντικειμένων. Η διαδικασία γίνεται με εμβάπτιση σε ειδικά μπάνια που περιέχουν ανοδικές πλάκες χαλκού με οξείδια και καθοδική ζεύξη με το αντικείμενο που θα επιμεταλλωθεί. Η πρόσφυση των ιόντων του χαλκού πάνω στο μέταλλο δημιουργεί ένα λεπτό φιλμ προστασίας με πάχος ανάλογο του χρόνου παραμονής στο λουτρό. Το στρώμα αυτό είναι η επιχάλκωση (γαλβανική) αλλά από μόνη της δεν είναι η πλέον αποτελεσματική προστασία. Ο χαλκός με την έκθεση στον αέρα οξειδώνεται και δημιουργεί άλατα.
  2. Την επινικέλωση (νικέλωμα – έντονο ασημί χρώμα κίτρινης απόχρωσης) που αποβλέπει στο “γέμισμα” των πόρων, τη στιλπνότητα και την μετέπειτα προστασία από τη διάβρωση. Το νικέλιο είναι σκληρό στοιχείο – μέταλλο που εφαρμόζεται και αυτό με ηλεκτρολυτική μέθοδο σαν λεπτό στρώμα πάνω σε άλλα -όπως σίδηρο χαλκό και κράματα- για να προσδώσει αντοχή στη διάβρωση και τη φθορά, να αποσβέσει τυχόν ατέλειες, να δώσει προστασία, στιλπνότητα και γυαλάδα.
  3. Την επιχρωμίωση (χρωμίωση – έντονο απαστράπτον χρώμα σαν καθρέπτης σε μπλε απόχρωση). Με την επικάλυψη χρωμίου το μέταλλο αποκτά την μέγιστη αντοχή σε διάβρωση και οξείδωση. Αποτελεί το τελικό στάδιο προστασίας και αισθητικής ανάδειξης. Προσδίδει γυαλιστερό και λαμπερό αποτέλεσμα με την επικάλυψη των προηγούμενων στρωμάτων νικελίου και χαλκού.

Η επιχείρησή μας διαθέτει λουτρά παντός τύπου επιμεταλλώσεων όπως επιχάλκωση, επινικέλωση και επιχρωμίωση, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία στο χώρο, πληρώντας όλες της προϋποθέσεις ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος και εγγυάται άριστη ποιότητα και οπτικό αποτέλεσμα. Αναλαμβάνουμε την επιμετάλλωση μεταλλικών εξαρτημάτων αυτοκινήτου, μοτοσυκλετών, ποδηλάτων, σκαφών καθώς και κάθε είδους διακοσμητικών χώρου.

Call Now Button